Zmiana domyślnej ścieżki profilu użytkownika


 

Profile użytkowników odkładające się na dysku serwera, w szczególności na serwerze terminalowym bywają utrapieniem. Dlaczego? Choćby dlatego, że użytkownicy potrafią nagle zużyć ostatnie 5 GB wolnego miejsca na dysku kopiując na pulpit jakieś duże pliki. Oczywiście można ustawiać limity wielkości profilu, ale z czasem wiele małych profilów może spowodować ten sam problem.
Choć profile można względnie łatwo kasować, (pisaliśmy o tym na naszym Blogu), to czasem bywa tak, że kasowanie ich nie wchodzi w grę. Jak wiemy, kasowanie profilu zmusza użytkowników do przejścia procesu „pierwszego logowania” i powtórzenia konfiguracji wszelkich aplikacji, przeglądarek, jak również ustawienia swojej ukochanej tapety i skrótów na pulpicie. Kasowanie profilów ma najwięcej sensu tam, gdzie można znaleźć stare, nieużywane profile.

Jedno z ciekawych podejść do tematu to zmiana domyślnej ścieżki profilów. Profile odkładające się na dysku nie-systemowym, nawet jeśli przepełnią ten dysk, nie spowodują niedostępności serwera.

Rozwiązanie jest bardzo proste:

Należy rozwinąć gałąź Rejestru
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS NT\CurrentVersion\ProfileList
i zmienić domyslną wartość klucza:
ProfilesDirectory REG_EXPAND_SZ %SystemDrive%\Users
na taką, która nam odpowiada.

Jeśli tę zmianę chcielibyśmy wykonać dla wybranych użytkowników, lub tylko jednego (na przykład administratora aplikacji, który zawsze kopiuje sobie na pulpit ogromne pliki ISO z instalatorami), w powyższym kluczu ProfileList zauważymy SIDy wszystkich przechowywanych profili (sposób przetłumaczenia SIDu na nazwę użytkownika i vice-versa przedstawiałem w jednym z wcześniejszych artykułów).
Rozwinąwszy interesujący nas klucz, znajdziemy wartość ProfileImagePath, czyli ścieżkę dla tego konkretnego profilu.

Mam nadzieję, że ta porada komuś się przyda. Jak zawsze dziękuję za wszelkie „Lajki”, G+ i komentarze.


Podobne Tematy:

  • Jeżeli serwer jest domenowy, i użytkownicy też. A zakładam, że raczej nikt nie pozwala na „swawole” użytkownikom lokalnym przez sieć. To raczej powinno się korzystać z opcji, która pozwala na zmianę lokalizacji wszystkich/wybranych profili użytkowników AD. Nie pamiętam tylko, w której przystawce MMC się to zmieniało. PS Staram się odświeżyć swoją wiedzę, w czym pomaga mi ten blog, bo od dawna nie mam styczności z administracją AD :(